Xaricdə təhsil üzrə sənəd qəbulu və Müsahibə prosesi

Xaricdə təhsil almaq istəyən şəxslər üçün tələb olunan sənədlər proqrama və təhsil aldığı ölkəyə görə dəyişə bilər. Ancaq, ümumiyyətlə, xaricdə təhsil üçün tələb olunan əsas sənədlər aşağıdakılardır:

Təhsil Sənədləri: Ən son təhsil müəssisəsindən alınmış diplom və ya attestat, həmçinin transkript (qiymət cədvəli). Bu sənədlər adətən tərcümə edilməli və təsdiqlənməlidir.

Dil Biliyi Sertifikatı: Xaricdə təhsil proqramının tədris dili üzrə yeterli bilik səviyyəsini sübut edən sertifikat. Bu, adətən IELTS, TOEFL kimi beynəlxalq dil imtahanlarının nəticələridir.

Şəxsiyyət Vəsiqəsi: Pasport və ya digər şəxsiyyəti təsdiq edən sənədlər.

Müraciət Forması: Seçdiyiniz universitetin və ya təhsil proqramının müraciət formu, doldurulmuş və imzalanmış.

Motivasiya Məktubu və ya Şəxsi Bəyanat: Tələbənin xaricdə təhsil almaq istəyinin səbəblərini və məqsədlərini izah edən məktub.

Tövsiyə Məktubları: Əvvəlki təhsil müəssisələrindən, iş yeri və ya peşəkar mentorlardan alınan tövsiyə məktubları.

Sağlamlıq Sığortası: Xaricdə təhsil müddətində tələb olunan sağlamlıq və ya tibbi sığorta.

Viza Sənədləri: Xaricdə təhsil üçün tələb olunan tələbə viza müraciəti üçün lazım olan sənədlər.

Əlavə Sənədlər: Bəzi universitetlər və proqramlar xüsusi qabiliyyət testləri (məsələn, GRE, GMAT), portfoliolar, əlavə araşdırma layihələri və ya müsahibələr tələb edə bilər.

Xaricdə təhsil üçün müraciət etməzdən əvvəl, seçdiyiniz proqramın və universitetin müraciət tələblərini diqqətlə oxumaq və lazım olan bütün sənədləri təmin etmək vacibdir. Bu sənədlər, həmçinin təhsil aldığınız ölkənin qanunlarına və təhsil sisteminə uyğun olmalıdır.